Социално емоционално учене

Социално емоционално учене
Център за приобщаващо образование организира международната годишна конференция Приобщаващо образование 2019 – „Социално емоционално учене“, която ще се проведе на 5 и 6 октомври 2019 г. в гр. Поморие, хотел Феста Виа Понтика, с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Фондации VELUX.  

За седми пореден път ще се проведе форумът, който обединява на едно място специалисти, експерти и практици от всички сфери на приобщаващото образование, за да обменят идеи и да споделят опит, приложим за техните колеги.

За първи път ще се съберем на морския бряг и ще работим заедно в рамките на два дни. 

Фокусът на тазгодишната конференция е социално емоционалното учене (SEL) като системен подход за развитие на социално-емоционални умения на учениците. Фокусирайки се изцяло върху STEM компонента (STEM e акроним от първите букви на английските думи за наука (science), технология (technology), инженерство (engineering) и математика (maths).), забравяме SEL компонента, без който натрупаните знания остават неизползваеми. Събитието ще акцентира на търсенето на пресечна точка между академичните и социалните умения, което е постоянен процес на изследване на потребностите на децата във всеки един етап от развитието им.

Освен представяне на международния опит по темата, конференцията ще предостави възможност за дискусии, паралелни уъркшопи, обмяна на опит и контакти между участниците. Двудневният формат на събитието ни позволява да упражним социално емоционалното учене на място и да експериментираме с повишаване на собствените си умения и адаптивност към средата.

Програмата предвижда достатъчно време за формално и неформално учене и споделяне, така че всеки да си тръгне с нещо ценно, което да приложи в своята работа.

Кога: 5 – 6 октомври 2019 г.
Къде: гр. Поморие, хотел Феста Виа Понтика
 
Такса участие:
Ранна такса регистрация /до 19.07.2019/ - 64 лв.
Късна такса регистрация /след 19.07.2019/ - 80 лв.

Настаняване в хотел Феста Виа Понтика:
Единична стая – 100 лв. /за нощувка на база HB/
Легло в двойна стая – 68 лв. /за нощувка на база HB/
 
Предварителна програма:
 
5.10.2019 (събота)

8:30 – 9:00 Регистрация

9:00 – 9:30 Откриване от официалните гости

09:30 – 10:10 Приобщаващо образование, социално емоционално учене и поколение Z - за какво въобще говорим? Ива Бонева, изпълнителен директор на Център за приобщаващо образование

10:10 - 10:40 - Социално емоционално учене и опитът на Русия - 
Мария Перфилева, куратор на програмата за уебинари за приобщаващо образование, НПО "Перспектива", Москва, Мария Прочухаева, директор на частното училище "Абсолют". г-н Серпухов, 
Наталия Борисова, ръководител на Психолого-педагогическата служба на училището ОРТ, Москва

10:40 – 11:10 Кафе пауза

11:10 – 12:00 Ефективни приобщаващи училища: разработване на успешни общоучилищни програми и връзката им със социално емоционалното учене - Лорън Кацман, директор програми, Център за развитие на образованието, САЩ

12:00 – 12:30 Уроците за живота, които учим в училище разходка в постер галерия на участници в конференцията

12:30 – 13:30 Обяд

13:30 – 15:00 Училището има смисъл, когато е Едно училище за всички
 
Къде бяхме и къде стигнахме заедно с партньорските ни училища по пътя на двете програми на Центъра “Училището има смисъл” и “Едно училище за всички”? Представяне на постиженията ни и на научените уроци от приобщаването в и извън училище.
 
15:00 – 15:30 Кафе пауза
 
15:30 – 17:00 Решаване на казуси - предварително изпратените от участниците в конференцията казуси ще бъдат решавани в малки групи и фасилитирани от представители на Професионална общност за приобщаващо образование.
 
17:00 – 19:00 Време за почивка
 
19:00 – 20:30 Вечеря  в ресторанта на хотела
 
20:30 – 22:30 Вечер с вино, музика и поезия
 
6.10.2019 (неделя)
   
09:30 –10:30 Социалното приобщаване като форма на организация на общността – Салтанат Мурзалинова-Яковлева, ръководител на Центъра за социални приобщаващи програми, Алма-Ата, Казахстан

10:30 – 11:00 Социално и емоционално учене - видео и дискусия
 
11:00 – 12:00 Паралелни ателиета по групи:

Ателие 1: Диференцираното преподаване – най-прекият път към приобщаване в класната стая – Димитър Лазаров, Център за приобщаващо образование
 
Ателие 2: Четири управленски рамки - в помощ на директорите – Ива Бонева, Център за приобщаващо образование
 
Ателие 3: Глобалното гражданско образование като начин за социално емоционално учене – Лилия Кръстева-Пеева, Център за приобщаващо образование

Ателие 4: Укрепване на чувството за принадлежност чрез интегрирано социално, емоционално и академично учене в училище Колин Гасамис, докторант и преподавател във Вашингтонския университет, Сиатъл. 
 
12:00  - 13:30 Обяд и отпътуване

За регистрация и заявка за хотелско настаняване:  https://events.cmebg.com/годишна-конференция-за-приобщаващо-образование/178/
 
Полезна информация:
Хотел Феста Виа Понтика
Адрес: гр. Поморие, ул. Чайка 2
GPS координати: 42.564376, 27.60109

С автомобил
На първото кръгово движение в Поморие /посока Бургас-Поморие/ се избира вторият изход, продължава се направо 50 м. и хотелът е от дясната страна.

С автобус
С междуградски автобус или с автобус на градския транспорт се слиза на автобусната спирка пред „Sunset Resort“ след първото кръгово движение в Поморие /посока Бургас-Поморие/. Връща се по ул. „Княз Борис l“ и след 20 м. се завива наляво по ул. „Чайка“. След 50 м. хотелът ще бъде от дясната страна.
 

Едно училище за всички

Едно училище за всички е нашата най-мащабна и всеобхватна кауза, нашето raison d’etre (raison d’etre, фр. – причина за съществуване). Крайната ни цел е широко въвеждане и прилагане на принципите на приобщаващото образование.

Приобщаващото образование е процес на промяна на училищната среда, основана на уважението и приемането на другия. Мъдро управление на училищните процеси, така че децата да бъдат подкрепяни да развиват способностите си и да превъзмогват трудностите, учителите да се чувстват насърчени и уверени, че могат да се справят с нарастващите предизвикателства, а родителите да поемат своята отговорност и роля в партньорство с училището.
 

ОЩЕ