Детски лагер „Училището има смисъл“ – 2017, Кранево

1 август 2017 г.
Детски лагер „Училището има смисъл“ – 2017, Кранево
Активната година на шестокласниците от Брезово и Тетевен и техните учители, които през цялата учебна 2016-2017 направиха над 150 занимания по професионални направления, приключи с едноседмичен детски лагер на море в средата на юли. Децата от двата града за първи път се срещнаха и бързо установиха, че имат много общи интереси и забавленията започнаха. Игри на плажа, разходка в ботаническата градина в Балчик, стратегически игри, спортни състезания и дискотеки, не им оставиха време за почивка. Въпреки това, намерихме два следобеда и да поработим.

Говорихме с децата надълго и нашироко какво се е случило за тях през изминалата година, какви са им плановете за следващата, доколко са осъзнали, че училището многократно увеличава шансовете им да сбъднат своите мечти. Събрахме богата информация за техните нужди и желания – как училището да стане по-интригуващо и полезно за тях. Самите деца предложиха, когато ги попитахме какво бихте променили, ако бяхте директор на вашето училище, да им бъдат взети телефоните в час, учителите да са по-строги и дисциплината по-сериозна и разбира се искат, учителите да преподават по по-забавен начин. Най-демотивираща се оказа скуката в час. 

Разбрахме, че едни деца бяха открили нови свои силни страни и бяха променили интереси и мечтите си за бъдещето. Други, напротив, бяха затвърдили желанието си да продължат в избраната посока. Но всички те, казаха, че са имали една страхотна година, през която са научили много неща и искат да продължат под някаква форма да участват в Програмата „Училището има смисъл“, може би като ментори на следващия випуск.

Част от професионалистите също се присъединиха към лагера, за да разкажат личните си истории – как и защо са избрали своя професионален път. Децата научиха, че един сладкар може да не обича торти и че има растения, които си вадят корените при засушаване, за да пътуват с вятъра, търсейки по-добри условия за живот.

Последният ден децата представиха по забавен начин професиите, с които са се запознали. От сцената правиха торта, организираха игри с публиката и забавни викторини. Научиха ни как да различаваме гъши пух от гъши пера и, че пожарогасителят е пълен с прах и затова първо се разклаща.

Отпразнувахме рождените дни през седмицата с две големи торти, които ни стигнаха да почерпим и всички останали деца в лагера.

И разбира се, накрая, не им се тръгваше…

Приключението им в снимки

Едно училище за всички

Едно училище за всички е нашата най-мащабна и всеобхватна кауза, нашето raison d’etre (raison d’etre, фр. – причина за съществуване). Крайната ни цел е широко въвеждане и прилагане на принципите на приобщаващото образование.

Приобщаващото образование е процес на промяна на училищната среда, основана на уважението и приемането на другия. Мъдро управление на училищните процеси, така че децата да бъдат подкрепяни да развиват способностите си и да превъзмогват трудностите, учителите да се чувстват насърчени и уверени, че могат да се справят с нарастващите предизвикателства, а родителите да поемат своята отговорност и роля в партньорство с училището.
 

ОЩЕ