Шестокласници от СУ "Георги Бенковски", Тетевен със специално участие по време на честванията за 3-ти март в града

6 март 2018 г.
Шестокласници от СУ "Георги Бенковски", Тетевен със специално участие по време на честванията за 3-ти март в града
Освен дългоочакваното настъпване на пролетта, началото на месец март бележи и честването на две любими за българите дати – 1-ви и 3-ти март. Тази година бе и юбилейна – навършиха се 140 лета от подписването на Санстефанския мирен договор и създаването на Третата българска държава. По този повод община Тетевен организира събитие посветено на участвалите във военните действия през 1877-1878 година български опълченци от района на града.

В препълнената зала на общинската сграда се бяха събрали много ученици от града и околните населени места, техните родители и учители, граждани и гости. Освен поздравителната реч на градоначалника и исторически беседи и дискусии между присъстващите, събитието представи и усилията на шестокласниците от СУ „Георги Бенковски“, град Тетевен, участващи в програмата на Център за приобщаващо образование „Училището има смисъл“. Изявилите се деца са избрали през тази година да се запознаят отблизо с професията на екскурзовода. Заедно със своята преподавателка по история Цветелина Николова и ментора си Цонка Петкова шестокласниците бяха изготвили списък и презентация с имената на опълченците от Тетевенския край, които бяха представени пред събралата се публика. Тази първа изява на младите екскурзоводи им даде възможност да упражнят презентаторските си умения и да добият повече увереност за подобен тип изяви. Събитието завърши с награждаване на ученици, участвали в писмен конкурс за есе, посветено на празника. Сред победителите беше и шестокласничка именно от групата на екскурзоводите. 

Едно училище за всички

Едно училище за всички е нашата най-мащабна и всеобхватна кауза, нашето raison d’etre (raison d’etre, фр. – причина за съществуване). Крайната ни цел е широко въвеждане и прилагане на принципите на приобщаващото образование.

Приобщаващото образование е процес на промяна на училищната среда, основана на уважението и приемането на другия. Мъдро управление на училищните процеси, така че децата да бъдат подкрепяни да развиват способностите си и да превъзмогват трудностите, учителите да се чувстват насърчени и уверени, че могат да се справят с нарастващите предизвикателства, а родителите да поемат своята отговорност и роля в партньорство с училището.
 

ОЩЕ