Нова учебна година – Ново начало за участниците в програма „Училището има смисъл“

24 октомври 2017 г.
„Училището има смисъл“ продължава, а с новата учебна година започнаха и посещенията на децата от СУ „Георги Бенковски“, гр. Тетевен и СУ „Христо Смирненски“, гр. Брезово при професионалистите в техните общности. Както и миналата година, през първия срок всички деца от шести клас се запознават със значими професии от света около тях. През втория срок, всяко дете избира група, която работи в дадено направления, а тандемът учител - професионалист му помага да начертае стъпките „къде съм сега – къде искам да стигна“ и да свърже мечтаната реализация с учебните предмети.

С посещение в сладкарския цех на фирма „Еница“ стартира годината за „новите“ шестокласници в Тетевен. Координаторът на Програмата и заместник-директор на училището Дафина Николова коментира така първата среща на децата с изкуството на правенето на торти: „Децата следяха в захлас сръчните ръце на Станислава Стефанова, която ги очарова, както с уменията си, така и с излъчването си и красивите декорации, които направи пред удивените им погледи. Станислава Стефанова е късметлийка, защото избира за своя професия най-сладкото хоби на света. И му се посвещава. За радост на своите клиенти и почитатели. Защото произведените от нея торти и сладкиши се радват на завиден интерес от клиенти, чиято география непрекъснато се разширява. Тортите на Станислава присъстват и в най-отдалеченото кътче на Северозападна България. Така тя сбъдва своята мечта - да подарява всекидневно по мъничко щастие на хората. Впечатлени и удивени, учениците не само вкусиха от сладките изкушения, но и мигновено вписаха своите първи впечатления от професията „сладкар“: професия за хора с вкус. За ценители. И за мечтатели. За да претворяват детските „мечти“ в декорацията на вкусни торти. Какво повече? Добрият вкус се възпитава. Училището има смисъл.“

В Брезово децата се запознаха най-напред с професиите културен организатор, библиотекар и туристически аниматор. Антония Стоянова, гл.специалист „Образование и култура” в Община Брезово коментира първата си срещата с шестокласниците: „Страхотен клас, разкошни деца - радвам се, че се запознахме!“ Вече по традиция, децата, които изберат професията на г-жа Стоянова заедно ще подготвят празника за 24 май и 1 юни на площада в града. А по време на представянето на професията  „туристически аниматор“, г-н Радню Шопов запозна децата с намерените артефакти от тракийския период в района на гр. Брезово, които доказват съществуването на развита тракийска култура. В многобройните погребални могили, светилища и мегалитни съоръжения са открити забележителни находки, между които тракийска златна колесница и златен венец, които сега се намират в Националния исторически музей в гр. София. Ако харесат тази професия, учениците ще имат възможност да видят и обозначат пътеките за достъп до ценните открития.

Тази година учениците посрещнаха програма „Училището има смисъл“ с истински ентусиазъм, понаучили от предния випуск какво ги очаква. А преминалите програмата, изявяват отново желание да продължат като ментори на по-малките да научат още за хората и професиите в техните общности.

Едно училище за всички

Едно училище за всички е нашата най-мащабна и всеобхватна кауза, нашето raison d’etre (raison d’etre, фр. – причина за съществуване). Крайната ни цел е широко въвеждане и прилагане на принципите на приобщаващото образование.

Приобщаващото образование е процес на промяна на училищната среда, основана на уважението и приемането на другия. Мъдро управление на училищните процеси, така че децата да бъдат подкрепяни да развиват способностите си и да превъзмогват трудностите, учителите да се чувстват насърчени и уверени, че могат да се справят с нарастващите предизвикателства, а родителите да поемат своята отговорност и роля в партньорство с училището.
 

ОЩЕ